OVER ONS

Martin Stam

Al vele jaren ben ik actief als trainer en facilitator bij verandering binnen heel veel uiteenlopende organisaties. En in die rol is spreken in het openbaar iets wat ik vaak mag doen. Hoewel ‘luisteren in het openbaar’ eigenlijk nog belangrijker is in die rol. En om ‘present’ te zijn.

Ik geef dan ook met heel veel plezier trainingen Spreken in het Openbaar, gebaseerd op Relational Presence.

….de spanning voelen

Zelf heb ik ook al heel vaak voor groepen mogen staan. Bijvoorbeeld, als dagvoorzitter of als voorzitter van een bedrijvenvereniging. Of in het amateur cabaretgezelschap, waarmee we met een hecht team een avondvullende show op de planken brachten.

Ja, en bijna altijd voelde ook ik spanning vooraf. Kon ik zenuwachtig zijn. Was ik bang om die ene vooraf briljante bedachte zin te vergeten.

….belangrijkste lessen

De training Spreken in het Openbaar gebaseerd op Relational Presence®, lang geleden, heeft mij het belangrijkste geleerd.
Nooit meer de inhoud boven de verbinding plaatsen, maar eerst die essentiële verbinding met de toehoorders maken.
Of dat er nu vijf of vijfhonderd zijn. Want als ik mij openstel voor verbinding met de ander, voel ik mij zelf veilig en komt het beste van mezelf naar boven.

Met de trainingen die ik nu geef creëer ik veiligheid. Waar iedereen in haar of zijn eigen tempo, oefent en leert.
Om te zijn wie je bent en te spreken vanuit je hart.

Wil je nog meer van mij weten?
Lees de blogs op deze website.

Voor meer informatie over wat wij op het gebied van leiderschapsontwikkeling, cultuurverandering en teamontwikkeling kunnen betekenen, kijk dan eens op www.aspirecompany.nl